Page 1 of 1

Why does my custom background not work?

Posted: Fri May 17, 2019 6:16 am
by 123fendas

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Sat May 18, 2019 8:15 am
by Hoeloe
Not sure what's up here but you should probably be using SMBX2, since it's a lot more stable and makes things like graphics replacements and background customisability much easier.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Sat May 18, 2019 8:35 am
by Westretroman
123fendas wrote:
Fri May 17, 2019 6:16 am
I also noticed that you stored it on the D: Drive, for some random reason, SMBX has a problem with finding custom GFX there, so I recommend placing it somewhere on your desktop and see if it works too. Also don't forget to try SMBX2 as Hoeloe said, it's cool.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Sun May 19, 2019 12:45 am
by TheTakeAwayGuy
123fendas wrote:
Fri May 17, 2019 6:16 am
What's the resolution of your custom background? - Is it bigger or smaller than the SMBX 3 Desert resolution?

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Sun May 19, 2019 6:19 am
by 123fendas
TheTakeAwayGuy wrote:
Sun May 19, 2019 12:45 am
What's the resolution of your custom background? - Is it bigger or smaller than the SMBX 3 Desert resolution?

92x92 -- smaller.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Sun May 19, 2019 9:34 am
by Enjl
Backgrounds should be at least 800x600 (or at least the size of the original, whichever is smaller) cause SMBX really doesn't like small backgrounds

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Mon May 20, 2019 1:33 am
by TheTakeAwayGuy
TheTakeAwayGuy wrote:What's the resolution of your custom background? - Is it bigger or smaller than the SMBX 3 Desert resolution?
123fendas wrote:92x92 -- smaller.
Enjl wrote:
Sun May 19, 2019 9:34 am
Backgrounds should be at least 800x600 (or at least the size of the original, whichever is smaller) cause SMBX really doesn't like small backgrounds

Really, since this is SMBX 1.3.0.1 which is technically a very small patch update of SMBX 1.3, I recommend having the custom background resolution to be exactly the same as the background you are replacing.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Mon May 20, 2019 7:59 am
by Hoeloe
Enjl wrote:
Sun May 19, 2019 9:34 am
Backgrounds should be at least 800x600 (or at least the size of the original, whichever is smaller) cause SMBX really doesn't like small backgrounds
Though if you use SMBX2 and a custom background ini file, you can use smaller images no problem.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Mon May 20, 2019 8:46 am
by Enjl
Hoeloe wrote:
Mon May 20, 2019 7:59 am
Enjl wrote:
Sun May 19, 2019 9:34 am
Backgrounds should be at least 800x600 (or at least the size of the original, whichever is smaller) cause SMBX really doesn't like small backgrounds
Though if you use SMBX2 and a custom background ini file, you can use smaller images no problem.
Under the assumption that the background2-n.png file still adheres to these rules, as I've gotten my game to crash reliably with smaller backgrounds even when using background inis.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Mon May 20, 2019 9:39 am
by TheTakeAwayGuy
Hoeloe wrote:
Mon May 20, 2019 7:59 am
Enjl wrote:
Sun May 19, 2019 9:34 am
Backgrounds should be at least 800x600 (or at least the size of the original, whichever is smaller) cause SMBX really doesn't like small backgrounds
Though if you use SMBX2 and a custom background ini file, you can use smaller images no problem.
Why would you want to use small resolution images for your background?

Also, there was a problem where a custom background I wanted to use not properly showing up within the editor until a completely deleted the .ini file.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Mon May 20, 2019 12:40 pm
by Hoeloe
TheTakeAwayGuy wrote:
Mon May 20, 2019 9:39 am
Why would you want to use small resolution images for your background?
Because maybe you want to tile it?
TheTakeAwayGuy wrote:
Mon May 20, 2019 9:39 am
Also, there was a problem where a custom background I wanted to use not properly showing up within the editor until a completely deleted the .ini file.
That was because you had an empty .ini file. You never specified any properties for the background you wanted to draw, so it just drew the default - solid black. That wasn't a bug. It was doing exactly what you told it to do.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Mon May 20, 2019 10:49 pm
by TheTakeAwayGuy
Hoeloe wrote:
Mon May 20, 2019 12:40 pm
TheTakeAwayGuy wrote:
Mon May 20, 2019 9:39 am
Also, there was a problem where a custom background I wanted to use not properly showing up within the editor until a completely deleted the .ini file.
That was because you had an empty .ini file. You never specified any properties for the background you wanted to draw, so it just drew the default - solid black. That wasn't a bug. It was doing exactly what you told it to do.
I guess, even though the .ini file is created automatically.

Re: Why does my custom background not work?

Posted: Tue May 21, 2019 6:08 am
by Hoeloe
TheTakeAwayGuy wrote:
Mon May 20, 2019 10:49 pm

I guess, even though the .ini file is created automatically.
It's not. It's only created if you hit the pencil in the editor - which is the "edit background ini" button. That button creates a new ini file and opens it for editing. You don't need to press that to use simple custom background graphics.